Grønlands Domstole

Domstolene i Grønland består fra 1. januar 2010 af Grønlands Landsret, Retten i Grønland og 4 kredsretter, (Qaasuitsoq Kredsret, Qeqqata Kredsret, Sermersooq Kredsret og Kujalleq Kredsret). Der er 8 steder med fast bemanding. Domstolene beskæftiger cirka 80 medarbejdere.

 

Pr. 1. januar 2010 er den grønlandske retsplejelov ændret på væsentlige områder, og herunder er Retten i Grønland oprettet. Det statistiske materiale for 2010 og frem vil derfor blive opgjort for henholdsvis kredsretterne, Retten i Grønland og Grønlands Landsret.

Samtidig er fogedsager vedrørende pengekrav pr. 1. januar 2010 henlagt til kredsretterne, hvilket vil fremgå som en ny sagstype i den fremtidige statistik. Grønlands Domstole hører under Danmarks Domstole.

 

Kredsretterne

Som udgangspunkt starter alle sager i kredsretterne.

Dommerne i kredsretterne er uddannede ved Grønlands Domstoles kredsdommeruddannelse eller har en juridisk uddannelse.

Hvis en sag er juridisk kompliceret, kan kredsdommeren – eventuelt på opfordring fra én af sagens parter – henvise sagen til Retten i Grønland, hvor alle dommere er uddannede jurister. Sagen vil stadig blive behandlet i 1. instans, og kan efterfølgende indbringes for landsretten.

Alle domme eller beslutninger, der er afgjort ved en kredsret, kan appelleres til landsretten.

Kredsretternes afgørelser træffes af en kredsdommer i de civile sager og i kriminalsager af en kredsdommer og to domsmænd.

 

Retten i Grønland

Retten i Grønland er en domstol, hvis vigtigste opgave er at varetage almindelige civile sager og de 1. instanssager, der er så komplicerede, at dommeren skal være uddannet jurist.

Samtidig vejleder juristerne ved Retten i Grønland kredsretterne, hvis de har juridiske spørgsmål.

Retten i Grønland varetager insolvenssager – for eksempel konkurs og gældssanering. Retten i Grønland varetager også registrering af rettigheder over fast ejendom og løsøre bortset fra registrerede skibe.

Kredsretterne kan henvise civile sager og kriminalsager til Retten i Grønland, hvis de er komplicerede eller principielle.

 

Ud over at varetage retssager og vejlede kredsretterne, er Retten i Grønland ansvarlig for  Domstolenes uddannelser.

Retten i Grønland varetager de daglige administrative opgaver for retterne i første instans.

 

Grønlands Landsret

Grønlands Landsret behandler de sager, som er afgjort af en kredsret eller af Retten i Grønland, og som efter retsplejeloven kan indbringes for landsretten som anden instans. Dertil kommer behandling i første instans af genoptagelse af visse faderskabssager. Landsretten afgiver endvidere udtalelse til Den Særlige Klageret i sager om genoptagelse af en kriminalsag.

Alle sager hvor en kredsret eller Retten i Grønland har afsagt dom kan ankes til landsretten. Alle andre afgørelser kan som udgangspunkt også indbringes for landsretten. Disse andre afgørelser kaldes beslutninger (tidligere kendelser) og dekreter. Indbringelse af beslutninger for landsretten sker ved at kære beslutningen til landsretten.

Grønlands Landsret har tingsted i Nuuk, men retssagerne behandles også på kredsretternes tingsteder, når det er nødvendigt.

 

Domme i de sager, der behandles ved Grønlands Landsret, skal afsiges senest 3 måneder efter, at sagerne er blevet optaget til afgørelse.

Når en sag er afgjort ved landsretten, kan den kun ankes til Højesteret, hvis den har en helt særlig karakter. Det kræver en bevilling fra Procesbevillingsnævnet.

 

Se mere om Grønlands Domstole på dansk: www.domstol.gl eller på grønlandsk: www.eqqartuussivik.gl